A XIX. század közepéig alacsonyabb, kisebb hőmérsékletek előállítására kizárólag természetes jeget használtak, ami áruként jelent meg a világpiacon. A szállításkor és a tároláskor föllépő veszteségek valamint a jég szennyezettsége ösztönzően hatott a hűtés gépi megoldására.

Az első ammóniás kompresszoros hűtőgépet 1876-ban készítették Carl von Lindére tervei alapján. A hűtőgépek megjelenésével megkezdődött az élelmiszerek hűtése mellett a fagyasztásos tartósítás is.

A modern fagyasztott élelmiszerek ipara egy Clarence Birdseye nevű úrral kezdődött Amerikában 1925-ben, aki szőrmekereskedéssel foglalkozott Labradorban. Rájött, hogy a halfilék, melyeket az őslakosok hagytak kint a sarki téli levegőn, gyorsan megfagynak, jobban megőrzik a friss hal ízét és állagát, mint az év más időszakában, enyhébb hőmérsékleten fagyasztott halak.

Birdseye felfedezésének kulcsa a fagyasztás sebességének jelentősége volt, így előterjesztette az élelmiszerek gyors fagyasztását szolgáló ipari eszközöket.

Mára tudjuk, hogy a gyorsfagyasztás lehetőséget ad az élelmiszerek széles választékának ahhoz, hogy tápértékét tökéletesen megőrizze.