Válasszunk jó minőségű olajat. Azok az olajok jók, melyek magas hőmérséklet ellenére sem vesztik el állagukat, és nem ülnek le az edényben. Vagyis a napraforgó olaj és mogyoró olaj a legalkalmasabb sütésre.

Magas falú edényben süssünk, amelynek felső negyedéig érjen az olaj! Ez megakadályozza, hogy kifröccsenjen az olaj, vagy kicsöppenjen, ha beletesszük az ételt!

Csak száraz ételt tegyünk az olajba, vagyis az esetleges nedvességet itassuk le egy papírtörlővel. Vagy bármit, amit sütni akarunk, forgassuk meg lisztben, mely felszívja a nedvességet!

Ne zsúfoljuk tele az edényt, hanem szépen lassan és nagy óvatossággal tegyük bele az ételt, úgy hogy minden étel között maradjon 1 ujjnyi hely. Ha egyszerre túl sok ételt rakunk az edénybe, az olaj hőmérséklete csökkenni fog, és az étel ahelyett, hogy sülne, túl sok olajat szív magába.

A víz és az olaj sosem keveredhet egymással! Tartsuk távol a vizet a forró olajtól, mivel a kettő keveréke szinte robbanásszerű hatást okozhat a konyhában, nagyon súlyos égési sérüléseket okozva! Ha az olaj füstöl vagy elkezd lángolni, takarjuk le egy fedővel és kapcsoljuk le a tűzhelyet!

Aki óvatos, annak van poroltó a konyhában, biztos ami biztos. Amikor beszerezzük, tanuljuk meg, hogyan kell használni, ne csak akkor amikor sürgős lenne.

Sose használjunk sütéshez fáradt (használt) olajat, mivel egészségtelen és ráadásul nagyon sok olajat szív magába az étel is. A használt olajat sose öntsük ki a WC-be vagy a mosogató lefolyóba, hisz ezzel szennyezzük a környezetet. Vannak központi gyűjtőhelyek, ahol leadhatjuk!

További Receptek és Konyhai tippek

Elkészítés A burgonyát megmossuk, egy hústűvel párszor körben megszurkáljuk, majd fövő sós vízben kb. 15 percig főzzük. Leszűrjük. A burgonyát az olajjal megkenjük, alufóliába csomagoljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben...

Elolvasom »

A XIX. század közepéig alacsonyabb, kisebb hőmérsékletek előállítására kizárólag természetes jeget használtak, ami áruként jelent meg a világpiacon. A szállításkor és a tároláskor föllépő veszteségek valamint a jég szennyezettsége ösztönzően...

Elolvasom »

Elkészítés A mángoldot megmossuk és leszárítjuk. A gyökérzöldségeket megmossuk. A mándold leveleket egymásra tesszük, feltekerjük és kb. 0,5 cm-es csíkokra vágjuk. A gyökérzöldségeket 2-3 mm-es szeletekre vágjuk. Egy fazékban feltesszük...

Elolvasom »